Zitten uw DJ-skills on track, maar hebt u geen idee van de regels rond muziekrechten? Geen nood!
Zitten uw DJ-skills on track, maar hebt u geen idee van de regels rond muziekrechten? Geen nood!
In deze video van VI.be komt u alles te weten over muziekrechten in de clubscene. Van het maken van mixtapes tot het draaien op een fuif: wat mag wel en wat niet, en wie regelt welke rechten? Ontdek het hier:
Nog vragen?
Contacteer ons via dj@unisono.be of bel: 02 286 82 11.
Een licentie aanvragen
Wilt u een dj-licentie aanvragen, dan kunt u dit eenvoudig doen via MyUnisono. Eenmaal de factuur betaald is, ontvangt u de dj-licentie per post.
Jaarlijkse vergoeding 2024
€ 262,73 + 6% btw
Tarief
Voor een licentie betaalt u een jaarlijkse forfaitaire vergoeding van € 262,73 + 6% btw. Dit zijn naburige rechten. Dat is een vergoeding voor de eigenaars van de opnames, namelijk de muziekproducenten, die vertegenwoordigd worden door SIMIM.
Voor het eerste jaar wordt de vergoeding verlaagd in verhouding tot het aantal resterende maanden, waarbij de begonnen maand als een volledige maand wordt beschouwd. U kunt de vergoeding niet terugvorderen wanneer u uw dj-activiteiten in de loop van het jaar stopzet.
Wat is de dj-licentie?
Een dj-licentie is een toelating voor het maken van kopieën van uw eigen muziekcollectie in het kader van uw dj-activiteiten.
Wat zijn de voordelen?
Dankzij het gebruik van gekopieerde geluidsdragers en digitale muziekbestanden wordt het mogelijk om compilaties te maken, zijn de gebruikte geluidsdragers veel makkelijker te vervoeren en bent u beveiligd tegen diefstal, beschadiging of slijtage van de originele dragers. De digitalisering van geluidsdragers (op pc) biedt dan weer uitzicht op het gebruik van allerhande softwareprogramma’s en maakt uw hele muziekcollectie snel toegankelijk.
Waarom is een dj-licentie nodig?
De dj-licentie is ontstaan in 2007 op verzoek van de sector zelf omdat de toelating voor gebruik van reproducties (lees: kopieën) buiten de familiekring niet in het Wetboek van Economisch Recht werd opgenomen. Volgens artikel XI.190, § 1, 5° en artikel XI.217, 4° van het Wetboek van Economisch Recht is voor de reproductie van een muziekwerk geen voorafgaande toestemming nodig als die in de familiekring geschiedt en alleen daarvoor bestemd is. Voor alle kopieën die niet onder deze uitzondering vallen, is dus de uitdrukkelijke toestemming nodig van de rechthebbenden van de muziek. Deze rechthebbenden worden door Unisono vertegenwoordigd.
Wat zijn de voorwaarden van de dj-licentie?
Een dj-licentie wordt verleend tegen een aantal voorwaarden. Zo mag onder meer de kopie alleen worden gebruikt door de dj wiens naam en adres op de licentie vermeld staat. Bovendien moet de dj in het bezit zijn van de originele dragers en downloads waarvan hij of zij kopieën maakt.
Gebruikt u enkel originele geluidsdragers en muziekbestanden die u legaal hebt verkregen en niet hebt gekopieerd? Dan hebt u geen dj-licentie nodig.
Voorbeeld:
U hebt originele downloads van muziekwerken op uw laptop staan en gebruikt die laptop om te draaien, mixen …? U hebt geen dj-licentie nodig.
U kopieert die downloads eerst naar een USB-stick en gebruikt die om te draaien, mixen …? U hebt wel een dj-licentie nodig.
Jeugdhuizen die lid zijn van een overkoepelende jeugdhuisfederatie en/of erkend zijn door een overheidsinstantie kunnen ook in aanmerking komen voor deze licentie. Het enige verschil met de dj-licentie is dat de originele geluidsdragers en/of legale digitale muziekbestanden in het jeugdhuis zelf aanwezig moeten zijn. Alle andere voorwaarden blijven dezelfde.
Wanneer we tijdens een controle vaststellen dat u kopieën gebruikt maar geen dj-licentie hebt, dan kan u op dat moment nog een dj-licentie aanvragen en betaalt u de jaarvergoeding.
Wenst u geen dj-licentie aan te vragen, dan loopt u het risico op een schadevergoeding. Die bedraagt 2x de jaarvergoeding. Ook de kost voor vaststelling en verplaatsing (125 euro + 21% BTW) is in dat geval voor uw rekening.
Wanneer heb ik een dj-licentie nodig?
Gebruikt u enkel originele cd’s, vinylplaten of originele downloads? Dan hebt u geen licentie nodig. Maar als u gebruik maakt van kopieën, dan is een dj-licentie nodig (bijvoorbeeld als u een compilatie-cd brandt).
Een originele download is de eerste vastlegging van die download op een computer of smartphone. Het maken van een kopie naar een andere computer, externe harde schijf, smartphone, mp3-speler, usb-stick, cd-r… is alleen toegelaten voor privégebruik.
Hoeveel kost een dj-licentie?
In 2024 bedraagt de jaarvergoeding voor een dj-licentie 262,73 euro excl. btw.
Vraagt u een dj-licentie aan in de loop van het jaar? Dan berekenen we de vergoeding voor de resterende maanden van het jaar. In december krijgt u automatisch een factuur voor de verlenging van uw dj-licentie met één jaar.
Waarom heb ik een dj-licentie nodig? De organisator van de fuif waar ik zal draaien, heeft al een licentie aangevraagd bij Unisono.
Normaalgezien mag u uw eigen muziekcollectie enkel kopiëren voor privégebruik. Met een dj-licentie mag u dat ook doen in het kader van uw activiteiten als dj voor een publiek. Het gaat hier om de naburige rechten (reproductierechten).
De organisator van een fuif heeft een licentie van Unisono nodig omdat hij muziek speelt op een fuif. Daar gaat het om de uitvoeringsrechten en Billijke Vergoeding voor een zogenaamde ‘publieke mededeling’.
Ik ben gestopt als dj, moet ik mijn factuur nog betalen?
U kan uw dj-licentie eender wanneer stopzetten via het contactformulier.