Unisono is het uniek platform dat Sabam, PlayRight en SIMIM samen oprichten. Daarmee regelt u vanaf 1 januari 2020 via één licentie het gebruik van muziek, theaterwerken, audiovisuele werken,… snel en eenvoudig op één centrale plaats en met één betaling.
Van 23 december 2024 tot en met 5 januari 2025 zijn we telefonisch niet bereikbaar. Hebt u een vraag? Maak dan gebruik van onze handige FAQ’s of gebruik het contactformulier. Wij wensen u een prettig eindejaar!
Licenties
Speelt u muziek tijdens uw evenement, in uw zaak of op de werkvloer? Dan hebt u een licentie nodig. Ook voor een dj-licentie, een filmvertoning of een theatervoorstelling, een publieke lezing, een literaire tentoonstelling of de reproductie van een kunstwerk, cd of dvd kan u bij Unisono terecht voor uw licentie.
De 5 meest gestelde vragen
- Wat is Unisono?
- Welke muziekbronnen mag ik gebruiken in mijn zaak?
Muziek is overal beschikbaar. Denk maar aan radio, tv , muziek op geluids- en beelddragers zoals de cd en dvd, digitale muziek via downloads en streaming, enz.
Het privégebruik van deze (legale) geluidsbronnen (lees: de familiekring) vormt geen enkel probleem.
Dit betekent echter niet dat deze geluidsbronnen zomaar kunnen gebruikt worden in uw onderneming.
Hierna volgt een overzicht van de geluidsbronnen die men al dan niet in een onderneming publiek mag gebruiken.
Het gebruik van de onderstaande toegelaten muziekprogramma’s en diensten neemt niet weg dat u nog steeds een toelating nodig hebt om deze muziek in het openbaar te mogen meedelen. Meer info over deze toelating vindt u terug in het menu onder 'Dagelijks gebruik'.
-
Radio & tv
De meeste radiozenders en tv-kanalen beschikken over een auteursrechtelijke licentie waardoor zij op een legale manier hun (muziek)programma’s mogen uitzenden. Dit is zeker het geval voor de Belgische zenders en omroepen, maar ook voor diegene die vanuit het buitenland uitzenden. Twijfelt u of een bepaalde radio of tv-zender een geldige licentie heeft? Dan helpen wij u graag verder via ons contactformulier of per telefoon (02 / 286 82 11).
-
Webradio
Diverse traditionele radiozenders en webradio’s bieden via hun website de mogelijkheid om online naar muziek te luisteren of naar een deel ervan via podcasts. Ook dit vormt geen probleem.
Twijfelt u echter of een bepaalde webradio al dan niet legaal is? Dan helpen wij u graag verder via ons contactformulier of per telefoon (02 / 286 82 11).
-
Muziekdiensten voor professionele doeleinden (B2B)
Specifiek voor de horeca en de retail zijn er muziekdiensten beschikbaar die muziek aanbieden door middel van een muziekcomputer of via een online webapplicatie. Deze leveranciers hebben hiervoor een overeenkomst afgesloten met Sabam, die hen de auteursrechtelijke toelating verleent om muziek te leveren in uw onderneming.
Een lijst van de beschikbare leveranciers met een overeenkomst voor professioneel gebruik vindt u hier terug.
-
Geluidsdragers en downloads: origineel versus kopie
Beschikt u zelf over een muziekcollectie bestaande uit geluidsdragers (zoals vinyl, cd’s of dvd’s) of legale downloads? Dan mag u deze muziek in uw zaak gebruiken, voor zover het originelen zijn en geen kopies. De jaarlicentie die u als zaakvoerder betaalt voor de publieke mededeling dekt immers o.a. het gebruik van originele geluidsdragers.
Het kopiëren van originele geluidsdragers en downloads is daarentegen enkel toegelaten met het oog op strikt privégebruik. Dit staat ook zo vermeld op een cd of op de algemene voorwaarden bij de aankoop van een download. Het publiekelijk gebruik van kopies zit dus niet vervat in de hierboven vermelde jaarlicentie.
Met een originele download of podcast bedoelt men de eerste vastlegging van deze download: dit is op de computer of smartphone waarmee de aankoop en de download werden verricht. Dit betekent dat het maken van een kopie naar een andere computer, externe harde schijf, smartphone, mp3-player, usb-stick, cd-r, enz. enkel is toegelaten voor strikt privégebruik.
-
Wat mag niet?
Verschillende streamingdiensten bieden op een legale wijze muziek aan via abonnementformules. Denk maar aan Spotify, Deezer, YouTube, Aupeo, Google Play Guvera, Microsoft Xbox Music, Mixcloud, Napster, Qobuz, Soundcloud en Tidal.
Deze diensten zijn enkel geldig voor strikt privégebruik (B2C). Publiek toegankelijke plaatsen, zoals een winkel, een restaurant, een café, een bioscoop of een bedrijfsruimte, mogen hierdoor geen gebruik maken van de hierboven vermelde streamingdiensten.
De bestaande afspraken tussen Sabam en deze leveranciers beperken de auteursrechtelijke toelating tot persoonlijk (privé) en niet-commercieel gebruik door de afnemer van de streamingdienst. Deze beperking is terug te vinden in de algemene gebruiksvoorwaarden van de verschillende streamingdiensten.
Gebruikt u ze toch? Dan betaalt u een compensatievergoeding van 75 € (+ 6%btw ) vermeerderd met vaststellings- en verplaatsingskosten voor een bedrag van 125 € (+21% btw). Bovendien laat de betaling van deze vergoeding het verder commercieel gebruik van deze B2C-streamingdienst niet toe. Bij aanhoudend gebruik zal het bedrag van de vergoeding zelfs verdubbelen.
-
- Wanneer betaal ik geen auteursrecht en/of de Billijke Vergoeding?
U betaalt geen auteursrecht wanneer:
- U muziek uit het publiek domein gebruikt.
- U rechtenvrije muziek gebruikt.
Via deze catalogus kan u nagaan of een muziekwerk behoort tot het nationale of internationale repertoire van Sabam.
Is de muziekopname jonger dan 70 jaar? Dan betaalt u wel de Billijke Vergoeding.
U betaalt geen Billijke Vergoeding wanneer:
- Een artiest band of orkest live muziek speelt.
- U opgenomen muziek gebruikt in een theaterproductie of film. Die toestemming moet u wel rechtstreeks vragen aan de producent van die muziek om ze in uw productie te mogen gebruiken. Opgelet: dit geldt niet voor muziek die u speelt in de foyer of aan de bar. Of muziek die u speelt voor of na de filmvertoning of theatervoorstelling. Daarvoor betaalt u wel de Billijke Vergoeding.
In deze gevallen betaalt u wel auteursrecht.
- Wanneer moet ik mijn licentie aanvragen?
Wij vragen u uw licentie ten laatste 5 dagen voor de start uw evenement aan te vragen.
Voor het auteursrecht is deze termijn korter dan vroeger. Om het voor u niet nodeloos ingewikkeld te maken hebben we bij de oprichting van Unisono immers een aantal voorwaarden van Sabam en de Billijke Vergoeding op elkaar afgestemd. De termijn waarin u uw licentie moet aanvragen is er daar één van.
- Krijg ik een terugbetaling wanneer ik mijn activiteiten stopzet?
Wanneer u uw activiteiten definitief stop zet in de eerste zes maanden van het kalenderjaar, hebt u recht op een terugbetaling van 50% van de betaalde rechten voor dat jaar (zowel auteursrechten als Billijke Vergoeding). Vraag deze terugbetaling aan via ons contactformulier. Bij stopzetting van uw activiteiten in de tweede helft van het kalenderjaar, is geen terugbetaling mogelijk.
Bij stopzetting van het muziekgebruik in de loop van het jaar, blijven de rechten tot het einde van het kalenderjaar verschuldigd en is er geen terugbetaling mogelijk.