Muziek is overal beschikbaar. Denk maar aan radio, tv , muziek op geluids- en beelddragers zoals de cd en dvd, digitale muziek via downloads en streaming, enz.
Het privégebruik van deze (legale) geluidsbronnen (lees: de familiekring) vormt geen enkel probleem.
Dit betekent echter niet dat deze geluidsbronnen zomaar kunnen gebruikt worden in uw onderneming.
Hierna volgt een overzicht van de geluidsbronnen die men al dan niet in een onderneming publiek mag gebruiken.
Het gebruik van de onderstaande toegelaten muziekprogramma’s en diensten neemt niet weg dat u nog steeds een toelating nodig hebt om deze muziek in het openbaar te mogen meedelen. Meer info over deze toelating vindt u terug in het menu onder 'Dagelijks gebruik'.
De meeste radiozenders en tv-kanalen beschikken over een auteursrechtelijke licentie waardoor zij op een legale manier hun (muziek)programma’s mogen uitzenden. Dit is zeker het geval voor de Belgische zenders en omroepen, maar ook voor diegene die vanuit het buitenland uitzenden. Twijfelt u of een bepaalde radio of tv-zender een geldige licentie heeft? Dan helpen wij u graag verder via ons contactformulier of per telefoon (02 / 286 82 11).
Diverse traditionele radiozenders en webradio’s bieden via hun website de mogelijkheid om online naar muziek te luisteren of naar een deel ervan via podcasts. Ook dit vormt geen probleem.
Twijfelt u echter of een bepaalde webradio al dan niet legaal is? Dan helpen wij u graag verder via ons contactformulier of per telefoon (02 / 286 82 11).
-
Muziekdiensten voor professionele doeleinden (B2B)
Specifiek voor de horeca en de retail zijn er muziekdiensten beschikbaar die muziek aanbieden door middel van een muziekcomputer of via een online webapplicatie. Deze leveranciers hebben hiervoor een overeenkomst afgesloten met Sabam, die hen de auteursrechtelijke toelating verleent om muziek te leveren in uw onderneming.
Een lijst van de beschikbare leveranciers met een overeenkomst voor professioneel gebruik vindt u hier terug.
-
Geluidsdragers en downloads: origineel versus kopie
Beschikt u zelf over een muziekcollectie bestaande uit geluidsdragers (zoals vinyl, cd’s of dvd’s) of legale downloads? Dan mag u deze muziek in uw zaak gebruiken, voor zover het originelen zijn en geen kopies. De jaarlicentie die u als zaakvoerder betaalt voor de publieke mededeling dekt immers o.a. het gebruik van originele geluidsdragers.
Het kopiëren van originele geluidsdragers en downloads is daarentegen enkel toegelaten met het oog op strikt privégebruik. Dit staat ook zo vermeld op een cd of op de algemene voorwaarden bij de aankoop van een download. Het publiekelijk gebruik van kopies zit dus niet vervat in de hierboven vermelde jaarlicentie.
Met een originele download of podcast bedoelt men de eerste vastlegging van deze download: dit is op de computer of smartphone waarmee de aankoop en de download werden verricht. Dit betekent dat het maken van een kopie naar een andere computer, externe harde schijf, smartphone, mp3-player, usb-stick, cd-r, enz. enkel is toegelaten voor strikt privégebruik.
Verschillende streamingdiensten bieden op een legale wijze muziek aan via abonnementformules. Denk maar aan Spotify, Deezer, YouTube, Aupeo, Google Play Guvera, Microsoft Xbox Music, Mixcloud, Napster, Qobuz, Soundcloud en Tidal.
Deze diensten zijn enkel geldig voor strikt privégebruik (B2C). Publiek toegankelijke plaatsen, zoals een winkel, een restaurant, een café, een bioscoop of een bedrijfsruimte, mogen hierdoor geen gebruik maken van de hierboven vermelde streamingdiensten.
De bestaande afspraken tussen Sabam en deze leveranciers beperken de auteursrechtelijke toelating tot persoonlijk (privé) en niet-commercieel gebruik door de afnemer van de streamingdienst. Deze beperking is terug te vinden in de algemene gebruiksvoorwaarden van de verschillende streamingdiensten.
Gebruikt u ze toch? Dan betaalt u een compensatievergoeding van 75 € (+ 6%btw ) vermeerderd met vaststellings- en verplaatsingskosten voor een bedrag van 125 € (+21% btw). Bovendien laat de betaling van deze vergoeding het verder commercieel gebruik van deze B2C-streamingdienst niet toe. Bij aanhoudend gebruik zal het bedrag van de vergoeding zelfs verdubbelen.